Η καραντίνα μας συνεχίζεται και είναι πολλές οι ώρες μέσα στο σπίτι. Με αυτό το άρθρο θέλω όσο μπορώ και εγώ από πλευράς μου να τις κάνω λίγο πιο χρήσιμες αυτές τις ώρες σε καθημερινά θέματα που μας απασχολούν σχετικά με τηνπεριποίηση των ποδιών μας!
Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη ασχοληθήκαμε αρκετά με τα άνω άκρα σε προηγούμενα άρθρα μας, και νομίζω πως ήρθε η ώρα να δώσουμε την πρέπουσα σημασία και στα κάτω άκρα, τα πόδια μας, που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι σε μερικές περιπτώσεις και πιο σημαντικά! Πάμε να δούμε το γιατί.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να φροντίζουμε τα πόδια μας με προσοχή όπως και τα χέρια μας. Παρότι το πέλμα του ποδιού είναι σκληρό, συγχρόνως, είναι και ευαίσθητο στους ιούς, στους μύκητες και τις μολύνσεις περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του σώματος. Ο κύριος παράγοντας, ο οποίος ευθύνεται για τις περισσότερες και πιο συνηθισμένες “ταλαιπωρίες” των ποδιών είναι τα παπούτσια. Ναι καλά διαβάσατε! Τα παπούτσια είναι ικανά να δημιουργήσουν κάλλους, σκληρύνσεις, το γνωστό σε όλους κότσι και άλλα πολλά. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ στους κάλλους και τις σκληρύνσεις, γιατί είναι παθήσεις τις οποίες μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας στο σπίτι, έως ότου ανταμώσουμε ξανά.
Πάμε, όμως, να τα πάρουμε ένα-ένα και να δούμε τι είναι αρχικά και πώς προκαλούνται!
Ποιες είναι οι βασικές παθήσεις ποδιών;
Κάλλοι στα πόδια
Καθώς περπατάμε ή στεκόμαστε, το βάρος του σώματός μας μεταφέρεται πρώτα στη φτέρνα του ποδιού και μετά στο μπροστινό του μέρος όπου και υπάρχει φυσικό λίπος. Αυτό συμβαίνει για να απορροφά την πίεση και τους διάφορους κραδασμούς που δέχεται το πόδι μας καθημερινά. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το φυσικό λίπος μειώνεται, παράλληλα, όμως, οι διάφορες πιέσεις που ασκούνται στο πόδι ίσως και να αυξάνονται. Για αυτό τον λόγο έχουμε τη δημιουργία των κάλων ως προστατευτική αντίδραση του οργανισμού.
Δύο από τις πιο γνωστές, θα έλεγα, κατηγορίες κάλλων είναι οι εξής:
- Σκληρός κάλλος: Βρίσκεται στις ραχιαίες επιφάνειες των αρθρώσεων των μικρών δακτύλων και δημιουργείται εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης πίεσης που ασκείται στο συγκεκριμένο σημείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και
- Μαλακός κάλλος: Δημιουργείται ανάμεσα στα δάκτυλα ο οποίος περιβάλλεται από μαλακά κύτταρα. Οφείλεται στις τριβές που ασκούνται από τα δάκτυλα και είναι μαλακοί εξαιτίας της υγρασίας που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι όσο καλός, ή να το πω καλύτερα “εξονυχιστικός” μιας και μιλάμε για pedicure, κι αν είναι ο καθαρισμός, όσο πετυχημένη κι αν είναι η εκπυρήνωση του κάλλου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισης, εάν δεν περιοριστεί η αιτία που προκάλεσε τον κάλλο και που δεν είναι άλλη από την πίεση και την τριβή. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων και να “ταιριάζουμε” το παπούτσι στο πόδι και όχι το πόδι στο παπούτσι.
🦶 Χρήσιμη συμβουλή: ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ ξυραφάκι, ψαλιδάκι ή κοφτάκι νομίζοντας πως εάν κόψουμε τον κάλλο θα ανακουφιστούμε, διότι ο κάλλος όπως είπαμε έχει πυρήνα και προφανώς το κόψιμο μας δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι εκείνο το βάθος, άρα το μόνο που θα καταφέρουμε είναι σε λιγότερο από 10 ημέρες να κάνουμε την σκλήρυνση μεγαλύτερη και να μην είναι μετά τόσο εύκολη η αφαίρεση του ίδιου του κάλλου από τον ειδικό.
Σκληρύνσεις στα πόδια
Αντίθετα με τους κάλλους που έχουν ρίζες σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, οι επιφανειακές σκληρύνσεις δεν έχουν πόνο μεν αλλά ενοχλούν στο περπάτημα δε. Εμφανίζονται συνήθως στη φτέρνα και στο μετατάρσιο. Αποτέλεσμά τους είναι η μειωμένη αίσθηση της αφής στο πέλμα ενώ τα σκασίματα μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια και μύκητες.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι, τόσο οι κάλλοι, όσο και οι σκληρύνσεις, εκτός από τα αίτια που ήδη σχολίασα παραπάνω (θυμίζω… κακή επιλογή υποδημάτων κλπ.) οφείλονται σε πολλές των περιπτώσεων σε κληρονομικότητα αλλά και σε παθολογικά αίτια, όπως είναι η αρθρίτιδα. Επίσης, δεν πρέπει να αψηφούμε το ρόλο που παίζουν οι ορμονικές διαταραχές, οι τραυματισμοί, οι κακώσεις και η ορθοστασία.
Μύκητες στα πόδια
Η ανάπτυξη των μυκήτων (του δέρματος) γενικά ευνοείται από τη θερμότητα και την υγρασία, συνθήκες που απαντώνται ιδιαίτερα στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Μπορούν να εμφανιστούν μόνο ως απλή ερυθρότητα, είναι δυνατόν όμως να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα κακοσμίας.
Πώς αντιμετωπίζουμε τις παθήσεις ποδιών;
Αφού, λοιπόν, αναφερθήκαμε στις πιο γνωστές παθήσεις, σας έχω ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να φροντίσετε τα πόδια σας, έχοντας ή όχι τις παθήσεις αυτές, και να κάνετε ένα ωραιότατο ολοκληρωμένο pedicure στο σπίτι πράγμα, διορθώστε με αν κάνω λάθος, πολύ σημαντικό στις μέρες μας!
Βασικοί κανόνες περιποίησης των κάτω άκρων μας:
- Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά
- Παρατηρείτε καθημερινά τα πόδια σας
- Ένα ποδόλουτρο μερικών λεπτών (μέχρι 10λεπτά) με χλιαρό νερό βοηθά στο να μαλακώσουν οι σκληρύνσεις στα πόδια
- Στο νερό μπορούν να προστεθούν άλατα για το μπάνιο, το συνηθισμένο αλάτι, ή χρησιμοποιήστε το αφρόλουτρό σας με δυο κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού
- Κόψτε τα νύχια τετράγωνα, ακολουθώντας τη γραμμή του δακτύλου, χωρίς να τα κόψετε πολύ κοντά και φυσικά.. δεν πειράζετε τις γωνίες του νυχιού
- Σε όσες και όσους μπαίνουν τα νύχια στο δέρμα μη τα “ενοχλήσετε” καθόλου, μπορεί να τα κάνετε χειρότερα
- Μη κόψετε μόνοι σας τα πετσάκια, καλύτερα σπρώξτε τα με το ειδικό μεταλικό εργαλείο
- Μην προσπαθήσετε να κόψετε κάλους, αντιθέτως μπορείτε ελαφρώς να τους λειάνετε
- Μία φορά την εβδομάδα, απομακρύνουμε τις σκληρύνσεις από τις φτέρνες, την κάτω πλευρά και τα πλάγια του πέλματος του ποδιού
- Ελαφρόπετρα και ράσπα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και μειώνουν τα σκληρά σημεία των ποδιών χωρίς να τραυματίζουν το δέρμα
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά peeling
- Στεγνώνετε τα πόδια σας προσεκτικά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων
- Ενυδατώνουμε καθημερινά τα πόδια με κρέμες/ αλοιφές που μαλακώνουν τις σκληρύνσεις
Extra συμβουλές για την περιποίηση ποδιών:
- Να μη χρησιμοποιείτε ειδικά επιθέματα για κάλλους, αυτό που κάνουν είναι να καυτηριάζουν το σημείο με αποτέλεσμα όμως να καίγεται και το υγιές δέρμα που βρίσκεται γύρω από τον κάλο.
- Σε περίπτωση που ιδρώνουν τα πόδια σας ή έχετε μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα, στεγνώνετε τα πόδια με χαρτί και πιστολάκι πολύ καλά, έως ότου να μην υπάρχει καθόλου υγρασία ανάμεσα στα δάχτυλα. Τη ράσπα να τη χρησιμοποιείτε μόνο από τη μαλακή μεριά, η λανθασμένη χρήση της μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη σκλήρυνση.
Πριν κλείσω αυτό το άρθρο θέλω να επισημάνω το εξής σημαντικό! Εάν κάποιος έχει διαβήτη ή κυκλοφορικό πρόβλημα ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξει μόνος του τα κάτω άκρα του, αλλά να τηλεφωνήσει στον ποδολόγο ή τον ειδικό ιατρό του, ώστε και να τον συμβουλεύσει σχετικά με το πώς πρέπει να το χειριστεί.
Αυτά τα λίγα από εμένα. Εύχομαι να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου και να σας βοήθησα να προστατεύσετε τα κάτω άκρα σας για όσο καιρό θα χρειαστεί να κάνουμε να ξανά βρεθούμε.
Εις το επανιδείν ❤️
Αναστασία Μ.